علت حساسیت غذایی کودکان و روشهای پیشگیری از آن

واکنش آلرژیک زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن عوامل بی ضرر (مانند گرده گل ها، برخی مواد موجود در غذا، ذرات موجود در هوا و…) را بعنوان عوامل خطرناک و مضر شناسایی می کند و بر علیه آنها آنتی بادی های خاصی تولید می نماید. در این مطلب با روش های تشخیص و درمان آلرژی در کودکان آشنا می شوید.
سیستم ایمنی بدن در برابر ارگانیسم های مهاجمی که می توانند باعث بیماری شوند، از ما محافظت می کند. سیستم ایمنی افراد مبتلا به آلرژی، یک ماده بی ضرر را با یک ماده ی مهاجم اشتباه می گیرد. هنگامی که فرد مبتلا به آلرژی غذایی غذای خاصی می خورد، سیستم ایمنی بدن مقادیر زیادی مواد شیمیایی از جمله هیستامین را آزاد می کند که علائمی را در فرد ایجاد می نماید. این علائم می توانند بر سیستم تنفسی، دستگاه گوارش، پوست و یا سیستم قلبی عروقی تأثیر بگذارند.
شایع ترین واکنش های آلرژیک، به غذاها، نیش حشرات و داروها اتفاق می افتد.
علائم واکنش آلرژیک چیست؟
اگر واکنش آلرژیک حاد اتفاق بیفتد، کودک در عرض چند دقیقه تا یک ساعت پس از قرار گرفتن در معرض محرک، یک یا چند مورد از علائم زیر را نشان می دهد. برخی از علائم واکنش های آلرژیک عبارتنداز:

پوست: خارش، کهیر، قرمزی، ورم
دهان: خارش، ورم لب ها و یا زبان
گلو: خارش، سفت و بسته شدن گلو، گرفتگی صدا
روده: استفراغ، اسهال، گرفتگی عضلات
ریه: تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه
قلب: نبض ضعیف، سرگیجه، بیهوشی

تفاوت آنافیلاکسی با واکنش آلرژیک چیست؟
آنافیلاکسی واژه ای است که برای توصیف واکنش آلرژیک جدی و شدید استفاده می شود. آنافیلاکسی به سرعت ظاهر می شود، می تواند تهدید کننده زندگی باشد و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد. اگر این وضعیت به درستی درمان نشود، می تواند کشنده باشد.
آیا علائم حساسیت در کودکان خردسال با کودکان بزرگتر یا بزرگسالان متفاوت است؟
کودکان خردسال همیشه نمی توانند علائم خود را به وضوح توضیح دهند، بنابراین گاهی اوقات والدین باید احساس و وضعیت کودک را تفسیر کنند. اولین علامت قبل از بروز علائم آلرژیک ممکن است شامل تغییر در رفتار آنها باشد که گاهی اوقات حتی قبل از علائم دیگر (مانند کهیر، ورم، سرفه و استفراغ) بروز پیدا می کند. در صورت واکنش آلرژیک به غذا، کودک ممکن است بعد از خوردن چند لقمه، از غذا خوردن دست بکشد.
گفتن موارد زیر توسط کودک، ممکن است نشاندهنده ی واکنش آلرژیک باشد:

حتما بخوانید:  موارد استفاده از روش های پیشگیری از بارداری به جز پیشگیری از بارداری

چیزی در گلویم گیر کرده است.
احساس می کنم زبانم بزرگ شده است.
دهانم می خارد.

اگر والدین به واکنش آلرژیک فرزندشان مشکوک شده باشند، چه باید بکنند؟
اکثر والدین از علائم آلرژی به غذا اطلاع ندارند و یا نمی دانند که چه غذایی باعث بروز این واکنش ها در فرزندشان شده است. به همین دلیل بسیار مهم است که والدین و همچنین معلمان، پرستاران کودک و سایر افرادی که با کودک وقت می گذرانند، نسبت به علائم واکنش آلرژیک به غذا آگاه باشند.
اگر کودک سابقه حساسیت شناخته شده دارد یا واکنش آلرژیک قبلی داشته است، باید به قسمت هایی مانند پوست، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش او توجه کنید.
12 غذای عالی برای تقویت سیستم ایمنی بدن کودک
در صورت مشاهده ی علائم خفیف حساسیت در یکی از قسمت های بدن کودک، اقدامات زیر را انجام دهید:

در صورت تجویز پزشک، از آنتی هیستامین استفاده کنید
در کنار کودک بمانید و درصورت لزوم از دیگران کمک بخواهید
تغییرات و واکنش ها را به دقت مشاهده کنید. در صورت تشدید علائم از اپی نفرین استفاده کنید.

در صورت مشاهده ی علائم حساسیت متوسط تا شدید در چند قسمت بدن کودک، اقدامات زیر را انجام دهید:

بلافاصله اپی نفرین تزریق کنید
با اورژانس تماس بگیرید. به اعزام کننده اورژانس بگویید که کودک دچار واکنش آلرژیک شده است و ممکن است هنگام رسیدن عوامل اورژانس به اپی نفرین نیاز داشته باشد.
پس از تزریق اپی نفرین، مصرف داروهای زیر را در نظر بگیرید:
آنتی هیستامین
در صورت خس خس سینه از برونکودیلاتور استفاده کنید
فرد را بصورت صاف بخوابانید، پاها را بلند کنید و گرم نگه دارید. اگر کودک در تنفس مشکل دارد یا استفراغ می کند، اجازه دهید بنشیند یا به پهلو بخوابد.
اگر علائم بهبود نیافت یا تشدید پیدا کرد، می توان دوزهای بیشتری از اپی نفرین را حدود پنج دقیقه یا بیشتر پس از آخرین دوز تجویز کرد.
وضعیت کودک را به مسئولان اورژانس اطلاع دهید.
بیمار را به اورژانس منتقل کنید، حتی اگر علائم برطرف شده باشند. چون برخی از شوک های آنافیلاکسی دومرحله ای هستند و بحران دوم زمانی اتفاق می افتد که بنظر میرسد فرد بهبودی کامل یافته است.

حتما بخوانید:  درمان مسمویت غذایی کودکان با ۵ روش موثر

میزان شیوع آلرژی غذایی چقدر است؟
حدود 32 میلیون آمریکایی از جمله شش میلیون کودک به آلرژی غذایی مبتلا هستند. شیوع این بیماری در حال افزایش است. تخمین زده می شود که از هر 13 کودک، حداقل 1 نفر به یک غذا حساسیت دارد. شایع ترین محرک های آلرژی غذایی در کودکان عبارتنداز:

شیر گاو
تخم مرغ
بادام زمینی
آجیل درختی (گردو، بادام، بادام هندی، پسته)
ماهی
صدف (میگو، خرچنگ)
سویا
گندم
کنجد

جدیدترین و بهترین روش درمان حساسیت غذایی در کودکان چیست؟
حدود 40 درصد از این کودکان واکنش های شدید و تهدید کننده زندگی را تجربه کرده اند. اگر فرزندتان به حساسیت غذایی مبتلا است، آموزش های لازم را به او بدهید. اگر کودک به اندازه کافی بزرگ شده است که حساسیت خود را درک می کند، لازم است دستورالعمل های ساده و واضحی در مورد غذاهایی که باید از آنها اجتناب کند و کارهایی که در صورت خوردن تصادفی آنها انجام دهد، ارائه دهید.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *