تغذیه در دوران بارداری

داشتن یک رژیم غذایی متعادل در دوران بارداری

بارداری زمان خاصی در زندگی شماست و زمانی است که بسیاری از زنان به رژیم غذایی خود فکر می کنند. آنچه می خورید نه تنها می تواند بر سلامت شما تأثیر بگذارد، بلکه می تواند بر سلامت کوتاه مدت و بلندمدت کودک شما نیز تأثیر بگذارد، بنابراین مهم است که در دوران بارداری از یک رژیم غذایی سالم، متعادل و متنوع استفاده کنید.

اصول اولیه یک رژیم غذایی سالم ثابت می ماند. شما همچنان باید رژیمی داشته باشید که شامل موارد زیر باشد:

  • وعده‌های غذایی مبتنی بر غذاهای نشاسته‌ای (در صورت امکان، انواع غلات کامل یا سیب‌زمینی را با پوست آن‌ها انتخاب کنید)
  • میوه و سبزیجات فراوان (سعی کنید از انواع مختلفی استفاده کنید)
  • مقادیر متوسط ​​لوبیا و سایر حبوبات، ماهی، تخم مرغ، گوشت بدون چربی و سایر پروتئین ها (مانند توفو یا مایکوپروتئین)
  • مقادیر متوسط ​​محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر (یا لبنیات جایگزین غنی شده با کلسیم و سایر مواد مغذی مانند ید)

شما فقط باید مقادیر محدودی از غذاها و نوشیدنی های حاوی چربی و قند زیاد مصرف کنید. علاوه بر داشتن یک رژیم غذایی سالم، آگاهی از ایمنی و بهداشت مواد غذایی نیز مهم است. غذاها و نوشیدنی های خاصی وجود دارند که باید در دوران بارداری از خوردن یا نوشیدن آنها اجتناب کنید یا مراقب باشید.

 

زن بارداری در حال خوردن سالاد میوه

در کنار تمام مواد مغذی که از یک رژیم غذایی سالم و متنوع دریافت می کنید، برخی ویتامین ها و مواد معدنی نیز وجود دارند که برای رشد کودک شما بسیار مهم هستند.

 

مکمل ها در دوران بارداری

1. اسید فولیک

ممکن است درباره نیاز به مصرف مکمل اسید فولیک یا خوردن فولات بیشتر شنیده باشید یا خوانده باشید (این همان چیزی است که اسید فولیک به طور طبیعی در غذاها وجود دارد).

مکمل اسید فولیک قبل از بارداری و تا هفته 12 بارداری برای کاهش خطر نقص لوله عصبی توصیه می شود. اگر بارداری شما برنامه ریزی نشده بود، نگران نباشید و مکمل اسید فولیک روزانه مصرف نکرده اید، اما در اسرع وقت مصرف آن را شروع کنید.

همچنین باید سعی کنید غذاهای حاوی فولات (شکل طبیعی اسید فولیک) بیشتری مصرف کنید. اینها غذاهایی مانند پرتقال، انواع توت ها، سبزیجات برگ سبز، چغندر، لوبیا و نان قهوه ای هستند.

برای مطالعه: مقدار و برنامه تغذیه نوزاد تازه متولد شده

تا هفته دوازدهم بارداری باید روزانه 400 میکروگرم (میکروگرم) مکمل اسید فولیک مصرف کنید.

برخی از زنان در معرض خطر ابتلا به حاملگی ناشی از نقص لوله عصبی هستند و توصیه می شود دوز کمی بالاتر اسید فولیک مصرف کنند. اگر سابقه خانوادگی نقص لوله عصبی وجود داشته باشد یا دیابت داشته باشید، خطر افزایش می یابد. اگر از داروهای ضد صرع استفاده می کنید، ممکن است نیاز به مصرف دوز بالاتر اسید فولیک نیز داشته باشید. اگر فکر می کنید ممکن است نیاز به مصرف دوز بالاتر اسید فولیک داشته باشید، با پزشک عمومی خود صحبت کنید.

حقایقی در مورد نقص لوله عصبی

  • نقایص لوله عصبی (NTDs) گروهی از نقایص جدی مادرزادی هستند که سیستم عصبی در حال رشد را تحت تأثیر قرار می دهند.
  • سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) به طور معمول ابتدا به صورت یک صفحه مسطح از سلول ها (صفحه عصبی) رشد می کند که در هفته های 3 و 4 بارداری غلت می خورد (لوله عصبی) و بسته می شود و سیستم عصبی مرکزی را تشکیل می دهد. اگر لوله به درستی بسته نشود، منجر به نقص لوله عصبی می شود.
  • برخی از نمونه‌های نقص لوله عصبی عبارتند از: اسپینا بیفیدا، آنسفالی یا آنسفالوسل.
حتما بخوانید:  نحوه تشخیص آپاندیسیت در حین بارداری

در حال حاضر، علت دقیق نقص لوله عصبی ناشناخته است و تحقیقات همچنان ادامه دارد. با این حال، ما می دانیم که مصرف مکمل های اسید فولیک می تواند خطر نقص لوله عصبی را کاهش دهد.

 

ویتامین دی

این ویتامین به ویژه برای رشد و تکامل استخوان های کودک شما مهم است و به حفظ سلامت استخوان های شما نیز کمک می کند. پوست شما زمانی که در معرض نور خورشید قرار می گیرد ویتامین D تولید می کند، اما خورشید در بریتانیا فقط در ماه های تابستان (اواخر مارس/آوریل تا پایان سپتامبر) به اندازه کافی قوی است که ویتامین D تولید کند. همچنین، منابع غذایی نسبتا کمی از ویتامین D (از جمله ماهی های روغنی، اسپری های چربی، تخم مرغ، غذاهای غنی شده) وجود دارد.

بنابراین توصیه می شود که همه بزرگسالان در بریتانیا باید روزانه یک مکمل حاوی 10 میکروگرم (میکروگرم) ویتامین D مصرف کنند. ماه های پاییز و زمستان برای کمک به محافظت از سلامت استخوان و عضلات.

این توصیه در مورد زنان باردار و شیرده نیز صدق می کند. با این حال، اگر زیاد در معرض نور خورشید قرار نمی گیرید (مثلاً اگر پوست خود را می پوشانید یا زمان زیادی را در داخل خانه می گذرانید)، یا اگر پوست تیره دارید (مثلاً پس زمینه آفریقایی، آفریقایی-کارائیب یا آسیای جنوبی دارید) پوست شما به طور طبیعی از نور خورشید ویتامین D تولید نمی کند. بنابراین، شما باید یک مکمل روزانه حاوی 10 میکروگرم (میکروگرم) ویتامین D در تمام طول سال مصرف کنید.

 

از مصرف بیش از حد ویتامین A اجتناب کنید

ویتامین A برای سلامتی و رشد سالم کودک شما مهم است، اما مقادیر زیاد آن می تواند به جنین شما آسیب برساند و باعث ناهنجاری شود. شما نباید مکمل های حاوی ویتامین A یا رتینول مصرف کنید (همچنین مراقب مکمل های مولتی ویتامین که ممکن است حاوی این ویتامین ها باشند و مکمل های روغن کبد ماهی مانند روغن کبد ماهی نیز باشید). همچنین باید از خوردن جگر و فرآورده های جگر (مثل خمیر جگر) خودداری کنید زیرا دارای ویتامین A بسیار بالایی هستند.

مواد مغذی برای بارداری

1.اهن

آیا می دانستید نیاز به آهن در دوران بارداری بیشتر است؟ بدن شما به آهن اضافی نیاز دارد تا اطمینان حاصل شود که کودک شما خون کافی دارد و اکسیژن و مواد مغذی لازم را دریافت می کند.

مکمل های آهن به طور معمول به زنان باردار ارائه نمی شود، زیرا به طور فزاینده ای تشخیص داده شده است که بدن در جذب آهن با پیشرفت بارداری کارآمدتر می شود. بدون از دست دادن خون در طی دوره های ماهانه، ذخایر آهن بیشتری را در بدن خود نگه می دارید.

با این حال، ممکن است زنان در دوران بارداری دچار کمبود آهن شوند، بنابراین زمانی که باردار هستید باید مقدار زیادی غذاهای حاوی آهن مصرف کنید. آهن در گوشت قرمز (مانند گوشت گاو و بره)، لوبیا و سایر حبوبات، آجیل، تخم مرغ، سبزیجات برگ سبز (مانند شاهی)، نان سبوس دار، میوه های خشک و غذاهای غنی شده (مانند غلات صبحانه) یافت می شود. ویتامین C به بدن شما کمک می کند تا آهن منابع گیاهی را جذب کند. بنابراین، اگر یک لیوان آب میوه همراه آن داشته باشید، آهن بیشتری را از یک وعده غذایی مانند لوبیا روی نان تست جذب خواهید کرد. چای یا قهوه می‌تواند میزان جذب آهن از منابع گیاهی را کاهش دهد، بنابراین سعی کنید این آهن را با وعده‌های غذایی مصرف نکنید.

بیشتر بخوانید: دستورالعمل هایی برای یک رژیم غذایی سالم براي کودکان

اگر میزان آهن در خون شما بسیار پایین باشد ممکن است توسط ماما یا پزشک عمومی شما توصیه شود – از پزشک عمومی خود بپرسید که آیا در مورد سطح آهن خود نگران هستید.

حتما بخوانید:  نزديكی بعد از عمل واريكوسل بعد از ۷ روز اشکالی داره؟!

2.اسیدهای چرب امگا 3

اسیدهای چرب امگا 3 با زنجیره بلند، به ویژه DHA (دوکوزاهگزانوئیک اسید) موجود در ماهی های روغنی (مانند سالمون، ساردین و ماهی خال مخالی)، برای رشد مغز و چشم کودک شما مهم هستند. با این حال، زنان باردار باید ماهی‌های چرب را در حد اعتدال مصرف کنند و حداکثر دو وعده در هفته (یک سهم 140 گرم با وزن پخته) مصرف کنند، زیرا ماهی‌های روغنی می‌توانند حاوی سطوح پایینی از آلاینده‌ها باشند که می‌توانند در بدن تجمع کنند. برای راهنمایی در مورد میزان و نوع ماهی که می توانید بخورید، جدول زیر را ببینید.

 

نوع ماهی توصیه در دوران بارداری
ماهی روغنی حداکثر دو وعده* در هفته
سگ ماهی، ماهی باس، ماهی ماهی، سقز، ماهی هالیبوت و خرچنگ حداکثر دو وعده* در هفته
ماهی های سفید دیگر بدون محدودیت
قوطی ماهی تن حداکثر چهار قوطی متوسط ​​در هفته
مارلین، کوسه و اره ماهی نخور

*یک سهم = 140 گرم

اسیدهای چرب امگا 3 برای رشد کودک مفید هستند. بنابراین، به یاد داشته باشید، خوردن ماهی چرب را رها نکنید (یک تا دو وعده در هفته عالی است) اما بیش از حداکثر توصیه شده مصرف نکنید. اگر ماهی چرب نمی خورید، می توانید به دنبال محصولات غنی شده با امگا 3 DHA مانند تخم مرغ باشید. اگر تصمیم به مصرف مکمل دارید، مطمئن شوید که مکمل برای زنان باردار مناسب است، زیرا برخی از مکمل های روغن ماهی حاوی مقدار زیادی ویتامین A (مانند روغن کبد ماهی ماهی) هستند که باید در دوران بارداری از مصرف آن اجتناب کنید.

 

3.کلسیم

کلسیم برای رشد و تکامل استخوان های کودک شما مهم است و به حفظ استخوان های شما نیز کمک می کند.

آیا می دانستید که نیاز مادر به کلسیم در مراحل آخر بارداری و در دوران شیردهی زیاد است؟ اسکلت نوزادان ترم دارای 20 تا 30 گرم کلسیم است که بیشتر آن در سه ماهه آخر بارداری جمع می شود. طبیعت چیز هوشمندانه ای است و بدن شما به گونه ای سازگار می شود که بتواند کلسیم بیشتری را از غذایی که می خورید جذب کند.

غذاهای لبنی مانند شیر، پنیر و ماست منبع عالی کلسیم هستند، بنابراین سعی کنید اینها را در رژیم غذایی خود بگنجانید. در صورت امکان سعی کنید محصولات کم چرب مانند شیر نیمه چرب و پنیر کم چرب را انتخاب کنید. آنها هنوز هم منبع بزرگی از کلسیم هستند. اگر لبنیات نمی خورید، کلسیم را می توان در غذاهای دیگر نیز یافت، به عنوان مثال:

  • سویای غنی شده با کلسیم و جایگزین های بدون لبنیات (برچسب را بررسی کنید)
  • غلات صبحانه غنی شده با کلسیم (برچسب را بررسی کنید)
  • کنسرو ماهی های روغنی با استخوان های نرم (مانند ساردین کنسرو شده یا ساردین)
  • برخی از سبزیجات سبز با برگ تیره (مانند کلم پیچ، موشک، پاک چوی و شاهی آبی)
  • برخی آجیل ها و دانه ها – از جمله بادام، آجیل برزیلی، فندق و دانه کنجد
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *